Direct naar de inhoud.

Digitaal Plus

Digitaliseren wordt steeds belangrijker omdat de kwaliteit van oude beelddragers zoals 8 mm smalfilm (normaal8/super8) en videobanden steeds slechter worden. Het gaat om herinneringen waarvoor de meeste mensen geen afspeelapparatuur meer hebben. Al dit materiaal wordt weggegooid waardoor heel veel herinneringen verloren gaan.

Herinneringen zijn juist belangrijk omdat die maken wie we zijn geworden. Mooie, slechte, bijzondere, verdrietige, vrolijke, hoopvolle, feestelijke, gezellige momenten uit het leven. Momenten die diep in onze hersenen zijn opgeslagen en die door de jaren heen vervagen. Voor jezelf maar ook voor je kinderen, kleinkinderen en je verdere nageslacht zijn deze herinneringen mooi om naar te kijken.

Algemeen

Digitaal Plus betekent dat er meer gebeurt dan alleen maar het digitaliseren van oud beeldmateriaal. Dat is wat je bij alle digitaliseerbedrijven krijgt op een usb-stick met filmbestanden. Vaak zonder geluid of muziek en daar moet je het mee doen.

Digitaal Plus gaat echter een stap verder. Van al het beeldmateriaal kunnen wij een volledige film maken met een bepaalde afspeelduur. Voorzien van muziek en eventueel ondertiteling, wanneer men dat op prijs stelt.

Deze volledige films kunnen worden gebruikt voor allerlei gelegenheden zoals familiefilms, dementie of afscheid. En natuurlijk voor andere denkbare gelegenheden.

Familiefilms

Familiedagen worden steeds meer georganiseerd. Er worden op zo’n dag allerlei leuke activiteiten met de hele familie gedaan. En juist dan is het vertonen van een film van de familie uit vroegere tijden een prachtige gelegenheid. Lekker met elkaar kijken naar herinneringen uit het verleden op een groot scherm. En aan het einde van die dag krijgt elk familielid een usb-stick om later thuis de film nog eens te kunnen bekijken.

Dementie

Volledig gemaakte films kunnen ook worden gebruikt wanneer het gaat om dementie. Oude persoonlijke herinneringen op film kunnen, net als muziek, helpen bij het bevorderen van de kwaliteit van leven. Het stimuleert het geheugen en de emoties waardoor contact (weer) mogelijk is.

Deze gemaakte films zijn ook voor de familie en alle nazaten een waardevol bezit. Uiteindelijk blijft er iets bewaard uit het verleden waar men altijd weer naar terug kan kijken.

Afscheid

Aan het einde van je leven kan er een moment komen dat je het gevoel krijgt dat je iets wil nalaten. Dat je niet vergeten wil worden. Er kunnen zoveel redenen zijn om je oude beelden te digitaliseren en daarvan een mooie film te laten maken. Één die door latere generaties gezien kan worden en waardoor je niet wordt vergeten.

Wat is oud beeldmateriaal?

Tot en met eind jaren 70 was 8mm smalfilm het enige waarop bewegende beelden konden worden opgenomen en afgespeeld. Naast een camera had je voor het afspelen een projector en een scherm nodig. De belangrijkste kenmerk was dat deze smalfilm uitsluitend op spoelen werden gezet. Van 3.5 cm tot en met 20.5 cm. Er was ook vaak veel knip en plakwerk nodig om een film van ongeveer 20 minuten voor elkaar te krijgen.

Daarna heeft de videoband de wereld gedomineerd tot en met begin 2000 toen digitalisering zijn intrede deed.

Alles wat ooit op tape is vastgelegd kan als oud beeldmateriaal worden gezien. Zelfs alles wat op DVD is gezet. Want wie is nog in het bezit van een projector, videorecorder, dvd-speler of andere afspeler?

Door allerlei omstandigheden zijn veel mensen genoodzaakt geweest om al dat soort materiaal weg te gooien. Niet wetende of niet realiserend dat al die beelden gedigitaliseerd konden worden.

Het is goed om te weten dat zowel smalfilms en vooral videobanden niet het eeuwige leven hebben. De tapes zijn gemaakt van celluloseacetaat en later van polyester. Wanneer deze niet op de juiste manier worden bewaard dan raakt het materiaal snel in verval. Het resultaat is dat de kwaliteit van de beelden steeds slechter zullen gaan worden.

Wanneer je kiest voor Digitaal Plus

Wanneer je kiest voor Digitaal Plus dan is het belangrijk dat je zelf in kaart brengt wat je wil laten digitaliseren. Hieronder zie je globaal de zes stappen die we nodig hebben.

Zo eenvoudig is het!

Dit is een korte omschrijving van de hele procedure. Het spreekt vanzelf dat wij iedereen voorzien van veel meer informatie wanneer je interesse hebt in Digitaal Plus.