Direct naar de inhoud.

Digitaliseer Service

Oud beeldmateriaal

Heb je ergens op zolder of schuur oude smalfilm tapes, videobanden of dvd’s liggen? Dan heb je in ieder geval herinneringen van vroeger! De kans is groot dat je die niet meer kunt afspelen want die apparatuur heb je niet meer. Of je hebt de nieuwste generatie tv in huis waardoor afspelen van deze beelden moeilijk wordt.

De kans is groot dat al dat materiaal op een dag wordt weggegooid, wat kan je er nog mee?

Nou, eigenlijk nog best veel. Er zijn mogelijkheden om het beeldmateriaal om te laten zetten zodat je al die mooie herinneringen wél op een moderne tv kan bekijken. Hoe mooi is het om samen met je gezin, geliefde of familie filmavondjes te organiseren om samen te genieten van mooie herinneringen.

Wat is oud beeldmateriaal?

Het kan voorkomen dat je van je ouders of grootouders smalfilms en verschillende soorten videobanden hebt gekregen. Het zegt je misschien niets en het kan zelfs zijn dat je niet weet wat je er mee moet.

Smalfilm is 8mm film die werd gemaakt in dubbel 8, normaal 8 en super 8. Tot en met begin jaren 80 was deze film populair bij consumenten. Daarna kwam de videoband waarvan VHS de bekendste was.

In snel tempo werden de videobanden steeds kleiner van VHS-C, Video8, Video Hi8, MiniDV naar tenslotte Digital8. Dit kwam doordat de videocamera steeds kleiner, dus handzamer waardoor ook populairder werd.

De digitalisering begin 2000 zorgde ervoor dat videobanden werden vervangen door DVD en korte tijd later door SD geheugen kaartjes, die tegenwoordig nog steeds worden gebruikt met steeds grotere opslagmogelijkheden.

Alles wat op smalfilm en videoband is opgenomen wordt gezien als oud beeldmateriaal. Dit komt allemaal uit het analoge tijdperk en het nadeel is dat dit materiaal niet afgespeeld kan worden op digitale apparatuur.

Wat kan je doen?

Allereerst moet worden gezegd dat dit oude beeldmateriaal niet het eeuwige leven heeft. Dit geldt niet alleen voor smalfilm maar vooral voor videobanden. Wanneer het materiaal niet op de juiste wordt bewaard dan gaat de kwaliteit, dus de beelden die er op staan, hard achteruit. Wanneer je te lang wacht dan is de kans groot dat er niets meer gered kan worden.

Wanneer je al die beelden graag wil behouden en wil zien dan kan je er over nadenken om het materiaal te laten digitaliseren. Wij helpen je graag omdat wij het belangrijk vinden dat herinneringen niet verdwijnen.

Hoe werkt het?

Als je oud beeldmateriaal wil laten omzetten door ons dan zie je hieronder hoe dat gaat.

Stap 1

Stuur ons een email en daarop ontvang je een email terug met een invullijst. Daarmee begint de inventarisatie van alle beeldmateriaal wat je wil laten digitaliseren. Zodra je alles in kaart hebt gebracht stuur je de lijst retour via de mail.

Stap 2

Je ontvangt snel een prijsopgave van de kosten en wanneer je akkoord gaat maken we een afspraak om het materiaal op te halen of te brengen. Woon je in de gemeente Emmen dan kost dit niets. Woon je in de provincie Drenthe dan zijn de kosten € 15,00.

Stap 3

Wanneer het materiaal binnen is dan maken we een proefscan van maximaal 3 minuten en die sturen we naar je toe. Wanneer de scan wordt goedgekeurd gaan we verder.

Stap 4

Nu begint het echte werk en gaan we alle beeldmateriaal digitaliseren. Opgenomen beelden van tv zoals programma’s en films worden niet gedigitaliseerd in verband met auteursrechten. In de nabewerking worden slechte stukken er zoveel mogelijk uit gehaald. Wat overblijft zijn goed te bekijken filmbestanden die op een usb-stick worden gezet.

Stap 5

Wanneer alles klaar is nemen we contact met je op om een afspraak te maken alles te retourneren. Alles bij elkaar kan het ongeveer 3 weken duren voordat je alles terug hebt, afhankelijk van de hoeveelheid beeldmateriaal die omgezet moet worden.